Noutati

PP-RCT: Noua solutie pentru competitivitate si performanta ridicate

Link articol sursa: PP-RCT: The innovative solution for higher competitiveness and performance

 

Industria are nevoie de inovatii
Tevi din material plastic executate din polipropilena copolimerizata aleatoriu (PP-R) au inceput sa fie utilizate acum mai bine de 30 de ani. De la acel moment, aceste tevi au fost in principal utilizate pentru realizarea de instalatii de apa rece si apa calda, contribuind in mod semnificativ la dezvoltarea si acceptarea tevilor din material plastic in acest domeniu al instalatiilor de alimentare cu apa si canalizare, precum si in instalatiile de incalzire. In timp ce reperele utilizate in instalatii s-au dezvoltat gradual in timp, in ultimii 20 de ani nu au fost descoperiri importante in acest domeniu.
Materialul PP-RCT este un material care apartine unei clase de teava din piata libera PP-RCT (PolyPropylene-Random Crystallinity Temperature) polipropilena copolimerizata aleatoriu la temperatura de cristalizare este clasificarea materialului utilizat pentru a descrie generatia a doua de materiale PPR. Materialul a fost introdus pe piata de compania Borealis in anul 2004 prin gama sa de materiale denumita RA7050, fiind un punct de reper in dezvoltarea instalatiilor de alimentare cu apa executate din polipropilena. Clasificarea PP-RCT a fost introdusa in
standardul EN ISO 15874 in anul 2013, acesta fiind standardul global utilizat pentru instalatii de alimentare cu apa calda si rece realizate din polipropilena.
PP-RCT este polipropilena copolimerizata aleatoriu care are o cristalizare speciala, ea asigurand o rezistenta imbunatatita la presiune, in special la temperaturi ridicate. Incercarile de
presiune, realizate in conformitate cu standardul ISO 9080 si derulate asupra tevilor executate din PP-RCT au dovedit faptul ca acestea au o durata de functionare de 50 de ani la temperatura de 70°C aferent CRS70°C, 50 ani = 5 MPa, comparat cu CRS70°C, 50 ani = 3,15 MPa pentru materialul standard PP-R. Aceste calitati permit materialului PP-RCT sa imbunatateasca performanta si competitivitatea producatorilor de PP-R si sa ofere avantaje atat proiectantilor, cat si utilizatorilor finali.
Prin utilizarea PP-RCT-ului in cadrul proiectului tehnic aferent instalatiilor, instalatia astfel realizata are performante mai bune decat instalatia realizata din PP-R normal:
– Clasa de presiune mai mare pentru aceeasi dimensionare
– Capacitate hidraulica mai mare pentru acelasi diametru
– Greutate mai mica (intre 14% si 25%) pentru teava din PP-RCT fata de teava din PP-R
– Procent mai mare de teava la dimensiuni mai mici folosit in instalatii (procentul depinde de proiectul tehnic specific)
– Sistem eficient din punct de vedere al costurilor, ca urmare a dimensionarii benefice

– Instalare facila
– Utilajele actuale utilizate pentru fabricarea prin procesul de extruziune si injectie a reperelor se pot folosi fara modificari majore in procesul de fabricare
– Dimensionarea optimizata a tevilor, permit o viteza de extruziune mai mare, care are ca rezultat costuri reduse de productie
– Mai multe optiuni astfel incat sa se permita configurarea proiectului dvs tegnic aferent instalatiei termice realizate din PP-R
– Se poate folosi in domenii speciale, cum ar fi instalatii la diametre mari pentru sisteme de aer conditionat pentru cladiri inalte.
– Material compatibil cu procedura normala de sudura a PP
– Implementat complet in standardele nationale si internationale, inclusiv in standardizarea ISO, ASTM si DIN

Tabel 1: Borealis RA7050-gama materiale

Borealis

RA7050-GN

Borealis

RA7050

Borealis

RA7050-LG

Culoare

VerdeGri metalizatVerde deschis

Cod culoare RAL

602470427032
CRS la 70°C/50 ani5.0 MPa5.0 MPa

5.0 MPa

MFR (230/2.16)

0.3g/10 min0.3g/10 min

0.25g/10 min

Index de elasticitate900 MPa900 MPa

900 MPa

Aproape 10 ani de utilizare a PP-RCT si peste 30 de ani de experienta in utilizarea procedurii de beta nucleatie

Gama de produse Borealis RA7050 este solutia foarte bine stabilita de material PP-RCT existenta pe piata:
– Aproape 10 ani de utilizare pe piata
– Materiale PP-RCT incluse in standarde cu un indice de utilizare CRS70°C, 50 ani la presiuni de peste 5 MPa
– Materialul este fabricat prin utilizarea unei tehnologii speciale cu reactor multiplu
– Materialul contine un nivel ridicat de cristale betanucleate care determina materialul sa aiba rezistenta impotriva craparii lente (nu au aparut crapaturi pe parcursul derularii incarcarilor tipice standardului ISO9080)
– Tehnologia beta-nucleatiei a fost dovedita ca fiind o tehnologie de succes timp de peste 30 de ani, fiind utilizata in domenii foarte stricte precum domeniul industrial sau domeniul industriei chimice
– Componente moderne de stabilizare a materialului pentru a-i permite sa aiba o foarte buna rezistenta chimica si termica
– Evaluare completa cu privire la utilizarea clorului, conform standardului ASTM F2023
– Material amestecat pentru un control maxim al calitatii
– Material disponibil in urmatoarele culori: verde (RA7050-GN), gri metalic (RA7050) si gri deschis (RA7050-LG).
– Material care are foarte multe utilizari, inclusiv sisteme de aer conditionat realziate la diametre mari pentru cladiri inalte si instalatii de incalzire realizate din teava multistrat ranforsata.

Comparare curbe de referinta pt PP-R si PP-RCT

Evaluare cu privire la utilizarea clorului efectuata in conformitate cu standardul ASTM F2023 Metoda de incercare conforma ASTM F2023 descrie cerintele generale pentru evaluarea pe termen lung a rezistentei la oxidare in contactul cu apa cu clor a materialelor utilizate in instalatii. Incercarea consta dintr-o bucla de instalatie in care se vehiculeaza apa care prezinta un pH controlat si o anume cantitate de clor. Cu alte cuvinte, conditiile de realizare a incercarii sunt: un pH = 6,8 si un nivel al clorului de 4,3ppm, precum si de un nivel al ORP (potential de reductie oxidant) de peste 825mV, iar aceste conditii sunt printe cele mai dure din industria instalatiilor. Scopul a fost sa se evalueze rezistenta la clor a PP-RCT, RA7050-GN in conf. cu standardul ASTM F2389 (instalatii de alimentare cu apa sub presiune realizarte din polipropilena (PP), cu referire la standardul ASTM 2023. Rezultatele si clasificarea utilizarii finale au fost preluate din F876 (tubulatura din polietilena PEX). Probele au fost supuse incercarii la urmatoarele temperaturi 95°C, 105°C si 115°C prin folosirea a doua probe, ajungandu-se la un total de
12 probe. Materialul corespunde clasei 3 de utilizare, conform F876. Un asa-numit indice DLT a fost aplicat pentru RA7050 pe baza seturilor de date aferente RA7050-GN si, prin urmare, toate estimarile sunt valabile pentru materialele Borealis PP-RCT RA7050-GN si RA7050.

RA7050 pe baza seturilor de date aferente RA7050-GN si, prin urmare, toate estimarile sunt valabile pentru materialele Borealis PP-RCT RA7050-GN si RA7050.

 

Tabel 2: Clasificare rezistenta la clor pentru reperele RA7050-GN si RA7050
ClasaTemperaturaFractie de timpTimp estimat pana la rupere
Clasa 173°F (23°)

140°F (60°C)

75%

25%

>50 ani

137 ani

Clasa 373°F (23°)

140°F (60°C)

50%

50%

>50 ani

71,2 ani

Clasa 5140°F (60°C)100%36,3 ani
A73°F (23°C)100%>50 ani

1890 ani

B180°F (82°C)100%5,1 ani

 

Rezistenta la clor, distributia datelor pentru RA7050-GN in conf. cu standardul ASTM F2023

 

Borealis si Borouge sunt furnizori de top de materiale din plastic noi care creaza plus valoare in cadrul societatii.

Avand in vedere tehnologiile proprii Borstar® si Borlink™, precum si cei 50 de ani de experienta in productia de poliolefina, Borealis si Borouge sustin industriile principale ale lumii, inclusiv constructia de infrastructura, industria automobilelor, industria ambalajelor moderne. Capacitatea companiei de fabricare atinge nivelul de peste 5,4 milioane tone de polietilena si polipropilena in fiecare an.

Borealis are sediul in Viena, Austria, avand filiale in peste 120 de tari si aproximativ 6.500 de angajati. Borouge, compania mixta formata impreuna cu Compania Nationala Petroliera din Abu Dhabi (Abu Dhabi National Oil Company ADNOC), are aproximativ 3.000 de angajati, clienti in peste 50 de tari, iar sediul este in Abu Dhabi, EAU si Singapore. Impreuna, ambele companii furnizeaza servicii si produse clientilor din intreaga lume.

Borealis ofera o gama larga de produse chimice, inclusiv melamina, fenol, acetona, etilena, propilena, butadeina si benzina pirolitica; produsele deservesc o gama larga de industrii. Impreuna cu Borouge, ambele companii produc impreuna aproximativ 6 milioane de tone de produse chimice de baza.

 

Borealis creeaza de asemenea plus valoare pentru industria agricola avand un portofoliu destul de mare de produse utilizate ca fertilizatori. Compania distribuie aproximativ 2,1 milioane tone pe an. Acest volum de marfa va creste la mai mult de 5 milioane de tone pana la finalul anului 2015.

Borealis si Borouge aduce plus valoare societatii in mod proactiv prin asumarea problemelor actuale, lucrand in sensul promovarii ideilor. Ambele companii s-au angajat in sensul respectarii intocmai a principiilor impuse de Responsible Care®, conducand procesul de respectare a sanatatii ocupationale in industria chimica si contribuind la rezolvarea problemelor legate de alimentarea cu apa si de salubritate publica existenta acum la nivel mondial prin intermediul inovatiilor implementate pentru produsele lor, precum si prin intermediul programului propriu Water for the World™.

Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati:

www.borealisgroup.com

www.borouge.com

www.waterfortheworld.net

 

Precizari juridice

Informatiile prezentate in cadrul acestui articol sunt, la data publicarii, si in conformitate cu ceea ce stim la ora actuala, corecte si de incredere. Borealis si Borouge nu extind garantii si nu fac nici un fel de reprezentare legala cu privire la corectitudinea si caracterul complet al informatiilor prezentate aici si nu isi asuma nicio responsabilitate cu privire ca consecintele utilizarii acestor informatii sau cu privire la erorile posibile din aceste informatii. Clientul are raspunderea de a inspecta si testa produsele noastre astfel incat sa fie satisfacut de alegerea pe care o face, cu referire la faptul ca produsul este potrivit scopurilor pentru care clientul il achizitioneaza. De asemenea, clientul raspunde pentru utilizarea, procesarea si manipularea corecta, sigura si legala a produselor noastre. Niciuna dintre informatiile si datele prezentate aici nu va fi considerata drept oferirea vreunei garantii (fie ea expresa sau implicita, de vandabilitate sau potrivire pentru un anume scop, de conformare cu indicatorii de performanta, conformitate cu probele sau modelel, de neincalcare a vreunei reguli sau alte asemenea garantii) si nici nu reprezinta vreo protectie fata de reglementari legale sau patente de inventii care pot fi lasate sa se inteleaga. Pana acum, produsele furnizate de catre Borealis si Boroug au fost utilizate in legatura cu alte materiale produse de catre terti si, in acest sens, clientul are responsabilitatea obtinerii tuturor informatiilor referitoare la aceste materiale produse de catre terti si sa se asigure ca produsele furnizate de Borealis si Borouge, se conformeaza scopului pentru care clientul le-a achizitionat. Nu se va accepta niciun fel de raspundere cu privire la utilizarea produselor Borealis si Borouge in legatura cu alte materiale.

Informatiile continute aici se refera exclusiv la produsele noastre cand nu sunt folosite cu materiale produse de terti. Borstar este marca inregistrata a Borealis Group. Borlink si Water for the World sunt de asemenea marci inregistrate ale Borealis Group. Pentru mai multe informatii va rugam sa consultati urmatoarele adrese de internet:

www.borealisgroup.com si www.borouge.com

Borealis AG • IZD Tower

Wagramer Strasse 17–19 • A-1220 Vienna • Austria

Tel +43 1 22 400 000 • Fax +43 1 22 400 333

Borouge Pte Ltd • Sales and Marketing Head Office

1 George Street 18– 01 • Singapore 049145

Lasă un răspuns